Contoh Proposal Riset Monbusho (2006)

Standard

Postingan ini adalah untuk menjawab permintaan populer *ceile* akan contoh riset proposal buat monbusho dulu. Latar belakangnya adalah postingan ini yang menarik banyak pengunjung buat nulis imel minta contoh. Berhubung gw suka lupa bales imel, kenapa gak diposting disini aja ya? Tadinya alasannya adalah karna fobia plagiarisme. Tapi oh well, gw udah lolos defense disertasi doktoral dengan tema ini, jadi gw skarang bisa meng-klaim hasil karya gw. Jadi kalo ada yang mo plagiat, bisa dituntut secara hukum dongg.. *ngancem tingkat dewa!

Sebenernya malu siiih mostingnya, ketauan betapa culunnya gw dulu hahaha. Tapi bodo ah, udah 7 taon lalu gituloh, siapa juga yang gak culun 7 taon lalu. Oh iya, perlu nulis ulang DISCLAIMER nih:

Gw memegang seluruh hak intelektual dari tulisan2 yang bersifat akademik dalam blog ini. Sebagai bagian dari kaum akademisi, gw sangat menentang plagiarisme alias contek mencontek. Kalo mau make sebagian ato seluruh bagian tulisan ini, plis kontak gw dulu lewat komen di sini. Tulisan ini belom pernah dipublikasiin meskipun pernah di-submit sebagai bagian dari persyaratan beasiswa, jadi ga bisa dipake sebagai referensi. Jangan lupa, tulisan ini dibuat tahun 2006, jadi sudah tua dan outdated (=ketinggalan jaman).

Selamat membaca dan terinspirasi. *narsis😛

Field of Study

In general, city planning is an interesting process, not only from the preliminary idea until the decision making, but also in its implementation. One issue that needs our attention at the present time is environmental issue in planning the city. In most cases in Indonesia, the environmental effects of development is put aside and considered as merely secondary problem, while in fact, the decreasing environment quality creates more problems for the city. Yet, as the decreasing environment quality becomes more apparent, there is a need to be more concern about environmental issue in planning the city.

Since environmental issues have broad meaning, I choose to make it specific to solid waste management. It is because big number of population in Indonesia has generated enormous amount of solid waste, while there has not been a settle system that can manage the solid waste nor reduce its number. In fact, solid waste management becomes a problem that can lead to a human-caused disaster in Indonesia, like the case of landslide caused by solid waste piles in Bandung Area.

According to World Bank report, Indonesia, as well as the Philippines, China and India, are the Asian countries facing the greatest waste management challenge, based on projected waste generation rates and relative affluence to deal with the problem (1). In contrast to that fact, development of waste management systems sadly lags behind the realities of a quickly changing waste stream. However, governments are realizing that they can not handle waste management alone. To respond to the call, many progressive companies are working as equal partners with governments in developing comprehensive waste management program.

One important thing that is often forgotten along those processes is community involvement, although actually, global environmental problems have the greatest impacts at the level of a community, not at the global level. It is the nature of community’s activities that places them as the first group who struggle with the impacts. In recent years, considerable attention has been given to the role of community as an important element in the success of local environmental management. The general community must also be involved and actively participate in managing wastes by starting to change their behaviors towards waste management. For example, communities need to learn to be more discipline in separating waste, using containers in beneficial way, and exercising environmentally friendly purchasing habits (2).

Recently, the importance of communities in environmental management area is growing. However, not every country seems to realize this fact and then put community involvement into consideration. Besides economic aspect, involving community in development areas also depends on the culture of the country. In Japan case, the decade of 1990’s is probably the changing point to this matter. During 1990’s, many communities were under pressure to come up with solutions to their sustainable development problems in order to overcome the severe situation that they faces (3). Even though the problems and changes have not yet been fully overcome, they serve as a rich source of lesson for future studies.

Currently, there are many active initiatives for environmental management carried out by local governments in Japan. Mostly, the initiatives emphasize on the importance of public participation. They focus on citizen’s empowerment, and make sure that citizen can take actions or participate in the policy making and implementation processes on their own. This is a bit different with what happened in Indonesia, whereas in most cases, community participation in development area rarely touches the community itself.

This research is mainly about studying community involvement in solid waste management. It is aimed to draw some learning points form successful cases that happened in Japan in managing its wastes, specifically solid wastes, with involvement of local communities. However, every community is different in terms of their surrounding environment and conditions, as well as its natural, geographical, social and historical backgrounds. Yet, when studying successful cases, common elements can be observed, and enables transferability of knowledge to other communities. It is hoped that by doing research from successful study case in Japan, we can draw some learning points that is useful for Indonesia in the field of solid waste management that are initiated by communities.

Study Program in Japan in Detail

As mentioned before, this research is aimed to draw some learning points form successful cases that happened in Japan in managing its wastes, specifically solid wastes, with involvement of local communities. In details, the objectives of this study are:

  1. To define the concept of community involvement in solid waste management in general, as well as in successful study cases in Japan
  2. To identify in which part of solid waste management the community itself is being involved
  3. To study the implementation of community involvement in solid waste management in successful study case in Japan
  4. To draw the learning points from study cases for possibility of concept implementation in Indonesia. It is essential to analyze very carefully what part is applicable to match Indonesian characteristic and what could be the element that can be transferred to communities in Indonesia. Included in this part is identification of driving-success factors, strength and weaknesses of concept and its implementation in successful study cases in Japan, and the most important thing is identification of the learning points.

Theoretical aspect that is going to be the basis of this research is mainly related to community involvement in solid waste management. Thus, there will be extensive document research on the following topics:

  • Concept of Community (community in general, community and innovativeness: a concept that is developed by UNU-UNEP)
  • Environmental Issue: Solid Waste Management (what and why, solid waste management in general)
  • Community in Solid Waste Management (the possibilities, bridging the concept -community and solid waste management: how?)

The methodology that is used for this research varies from documents research until the usage of case study. For documents research, the data collection and analysis methods will be in form of reviewing secondary literature and other relevant reference materials, including websites and meeting/conferences summary report. In addition, domestic and international networks of local governments and NGOs in Japan, and individual institutions that are involved in research subject are in possibility of being contacted for further collection of case examples. For study cases, I am planning to choose one area in Japan as my study case, as I found out about adoption of an Innovative Community project in environmental subjects in Japan. This concept of innovative community matches my interest, as it fosters innovativeness of communities and highlights the community dimension within the overall orbit of environmental management. As far as I know, there are 3 cities in Japan that adopt this concept in their environmental management issue. The cities are Minamata City (the concept known as Jimotogaku Concept), Nagoya City (the concept is adopted in Solid Waste Reduction through innovative management methods), and Nishinomiya City (the concept is adopted in Community Building through city-wide environmental education project). However, as I only have limited information on each area, I prefer to do the research in Nagoya City, as the concept is implemented in subject that is closest to solid waste management. However, this study case may be changed due to additional information that might lead this research to more suitable study case. The learning focus on study case is stressed on the adoption of innovative community concept (why and how). Based on case study analysis, a basic framework of community involvement can be recognized and learned.

To fulfill the systematic aspect of a research, this research will be reported/written in 5 chapters. The first one is Introduction chapter, consists of research background, problem formulation, objectives, research area (selected study case and research main frame), and research methodology in details. The second one chapter consists of summary of documents/literature review that is related to this research subject. The third chapter consists of the story of study case in details, including about community description in that geographical area and how community is involved in managing their solid waste. The fourth chapter will be the main point of research that will answer the objectives of this research. And the last chapter will be the conclusion of this research. It also will include the strength and weaknesses (what to improve?) and about implementation in other areas (condition and possibilities)

References

(1) What a Waste: Solid Waste Management in Asia. Urban Development Sector Unit, East Asia and Pacific Region, the World Bank. May 1999.
(2) Ibid.
(3) Summary Report: 1st Expert Workshop on UNU-UNEP Innovative Communities Initiative,. UNU/GEIC & UNEP/IETC. 30 July 2002.

13 responses »

  1. pagi mbak. saya Rohmi, lagi usaha buat lanjut kuliah dan nemu blog ini. saya mau minta izin memakai tulisan mbak sebagai acuan susunan proposal saya. sebelumnya terimakasih mbak

  2. Mbak Qnoi, salam kenal🙂 Saya Nova, mau ngelamar beasiswa riset program 2017. Berhubung ini tahun terakhir umur saya masuk sebagai eligible applicant, mangkanya berharap banyak banget biar lulus seleksi.

    Saya minta ijin make proposal Mbak ini sebagai acuan menulis proposal saya, ya? Saya mau ambil riset tentang restorasi hutan. Tulisan Mbak ini sangat membantu saya untuk memfokuskan apa yang harus saya tulis di proposal saya. Terima kasih banyak sebelumnya!🙂

  3. Selamat pagi mba, salam kenal. Saya Elin dari Lombok.

    Saya mau tanya apakah dalam proposal research di bagian field of studynya, apakah harus mencantumkan referensi negara lain sebagai acuan penelitian yg akan kita lakukan atau tergantung subject penelitian?

    Satu lagi mba, ada saran tema penelitian tentang lingkungan untuk saya yg lokasinya di Lombok?

    Terimakasih untuk penjelasannya mb 😊

    • Hi Elin, maksudnya mencantumkan referenci negara lain? Waduh kalo saran sih banyak haha.. boleh ngimel saya aja ya, kontak di bagian about me.. nanti kita lanjut ngobrol via email.

  4. selamat pagi mba, perkenalkan saya santana ilhamnur fadli mahasiswa tingkat akhir hubungan internasional di salah satu universitas negeri, terimakasih mba sebelumnya sudah memposting contoh proposal riset, saya berencana mengikuti program research student mombusho 2016. saya ingin mengambil contoh paragraf metode penelitian dalam tulisan ini, tentunya bukan berarti di copy paste namun saya akan mentranslatekannya ke bahasa jepang. apakah saya boleh mengambilnya sebagai contoh ? terimakasih mba.

    • Halo santana, terima kasih banyak sudah mampir ke sini, dan meminta ijin sebelum mengambil bagian dari proposal riset saya. Walaupun diterjemahkan tapi masih bisa masuk dalam kategori plagiarisme loh, kecuali kalau dikutip bulat2 dan disebut sumbernya [“…..” {Translated from Name, year)]. Jadi untuk menghindari ini, saya sarankan untuk menggunakan paragraf itu hanya sebagai guidance aja, dan menyesuaikan metodenya dengan apa yang santana ingin lakukan. Good luck ya menulis proposalnya, semoga berhasil😉

      • terimakasih ya mba, saya tidak akan ambil semuanya, tulisan mba ini saya jadikan guidance untuk penulisan proposal riset saya hehe, btw mba mau nanya apakah yg belum lulus itu bisa mengikuti program ini ? dri beberapa blog yang saya baca katanya bisa meminta surat keterangan (akan) lulus, namun kemaren saya minta ke pihak jurusan mereka menolak, karena katanya mereka ga bisa ngejamin saya lulus di bulan yang d targetkan. apakah mba punya contoh kata2 atau surat permintaan keterangan akan lulus? makasih yah mba.

  5. Mbak saya ingin daftar S2 untuk progam bahasa atau sastra. Apakah juga sma mengajukan riset? Oh iya mbk, itu daftarnya sulit gak sih klo pake jalur G to G?

    • Halo Putri, maap nih baru sempet bales. Kalo yang S1 ga pake riset2 dong, namanya juga baru mau kuliah. Tapi jangan lupa, S1 ada tes akademik ya..

  6. om, mau nanya dong…
    kalo cari ide riset gimana sih?
    Saya pingin banget bisa S2 ke Jepang, tapi sebenarnya pengetahuan saya tentang studi di jurusan saya (Otomasi) gak terlalu banyak juga….ada saran??

    saya baca proposal projectnya agan simple dan menarik, membahas tentang lingkungan emang selalu asyik, terlebih lagi banyak hal yang bisa dieksplore di jepang yang berguna untuk perkembangan lingkungan di Indonesia, tapi sayangnya lingkungan bukan field saya….:(

    • Halo elbowo,

      Postingan ini intinya bukan buat membantu pembaca nyari ide riset, dan bukan juga buat nunjukin cara yang bener saat bikin proposal, tapi lebih kepada nunjukin kira2 struktur proposal riset itu kaya gimana dan poin2 apa aja yang perlu ada, e.g. latar belakang, tujuan riset, metode, dan rencana struktur riset.

      kalo gimana cari idenya … kata gw sih, dari semua yang lo pelajari di kampus, mana yang paling menarik minat? ato kira2 yang paling deket ama hobi apaan? Jangan nanya gw dong, kalo situ aja gak tau, apalagi gw? Saran lain, coba tanya2 ama senior di kampus, kali2 aja ada yang ide yang nyangkut. Saran lain lagi, banyak baca deh… dengan begitu bisa tau tren di bidang lu kaya gimana, sapa tau dengan nanti ngeriset tren itu lu bisa jadi selangkah lebih maju dari orang2 dan jadi bahan rebutan calon employee kalo udah lulus.

      Semoga membantu. Btw ehm… sini tante loh, bukan om..

      • oh sip. terima kasih saran2nnya tante..hehe

        maaf, tidak ngubek2 profilnya dulu, jai maen hajar langsung ngejudge om, hehehe..
        maaf tante…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s